Karácsonyi mézeskalács torta


Ez a torta az ünnepi asztal dísze is lehet, fantasztikusan karácsonyi ízek és kinézet. Viszonylag hamar megvan, a mézeskalácsok akár előre is elkészíthetők és felhasználásig fémdobozban tárolhatók. Én nagyon szerettem készíteni, remélem Ti is kipróbáljátok és Nektek is ízleni fog.


Hozzávalók:
18 cm-es tortához

A piskótához:
2 tojás
125 gr cukor
125 gr liszt
10 gr sütőpor
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
0.5 dl olaj
0.5 dl víz

A narancskrémhez:
400 ml narancslé, 100%-os
100 gr cukor
60 gr vaníliás pudingpor
90 gr teavaj

A díszítéshez:
mézeskalács, receptet hozzá ide kattintva találtok

Elkészítés:
1. Olajos piskótát készítünk az itt leírtak alapján, annyi különbséggel, hogy kakaópor helyett mézeskalács fűszerkeveréket szitálunk a sütőporos liszthez. Az elkészült piskótát kihűtjük, 3 lapba vágjuk.
2. A narancsléből, cukorból és pudingporból a hagyományos módon pudingot főzünk, csak most nem tejjel, hanem narancslével készítjük. A kész pudingot beborítjuk folpackkal, hogy ne bőrösödjön és teljesen kihűtjük.
3. A kihűlt pudingot robotgép üstjébe tesszük és alaposan átdolgozzuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kis kockákra vágott hideg vajat és kihabosítjuk. Fontos, hogy a puding és a vaj egyforma hőmérsékletű legyen, így tudjuk szép simára, selymesre dolgozni. Ha langyos marad a pudingunk, akkor engedjük fel szobahőmérsékletűre a vajat is. Mindenesetre célszerűbb jó hideg pudinggal és jó hideg vajjal dolgozni, mert így a kihabosítás után azonnal tölthetjük is a tortát.
4. A lapokat betöltjük a krémmel, körbekenjük a torta oldalát és vékonyan a tetejét is. A maradék krémet sima csővel ellátott habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk össze-vissza a torta tetejére. Ezekbe a kis halmokba ültetjük az előzőleg kisütött és kidíszített mézeskalácsokat. Én most csak pici csillagokat használtam, de holdacska, fenyőfa, hóember, mézi, bármilyen karácsonyi forma használható. Jól mutatnak a meztelen mézeskalácsok is a torta tetején, nem feltétlenül kell írókával díszíteni őket. 
Felhasználásig a tortát hűtőbe tesszük, de a krémnek nagyon jó tartása van, nagyon könnyű dolgozni is vele. 

Megjegyzések