Isler cukrász recept szerint

A blogon már szerepel Isler recept, ide kattintva érhető el, most a klasszikus cukrászreceptet hoztam el. Kiemelném, hogy a tésztája DIÓT tartalmaz, mert hagyományosan az isler dióval dúsított omlós tésztából készül. Más kérdés, hogy sajnos 10 cukrászdából 8-ban ( vagy inkább 9-ben) egy sima linzertésztát használnak, betöltik valami gagyi baracklekvárral, áthúzzák tortabevonóval és kész az isler. Tisztelet a kivételnek, nyilván vannak olyan helyek ahol finom islert kapni diós tésztából, én azt javaslom, készítsétek el ezt a receptet és igazi, tökéletes isler lesz a jutalmatok. :)
Lekvár: megoszlanak a vélemények, hogy ribizli vagy sárgabarack, nálam az isler csakis Anyukám házi sárgabaracklekvárjával készülhet. Vannak ahol málna, ereigyümölcs lekvárral készítik. 


Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
5 dkg darált dió
1 tk. őrölt fahéj
20 gr vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A töltéshez:
sűrű, házi sárgabaracklekvár

A bevonáshoz:
15 dkg étcsoki
1-2 ek. étolaj

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel összedolgozzuk és folpackba csomagolva fél-1 órára hűtőbe tesszük.
2. Lisztezett munkalapon 8 mm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. ( Én jobban preferálom a kicsi, egyfalatos islereket, melyeket kb. 2,5 cm átmérőjű szaggatóval készítek, bár ezzel jóval több a munka, mintha nagyobbat készíténk, ízlés dolga.)
3. Sütőpapírral borított lemezre sorakoztatjuk őket és 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt kisütjük őket, rácsra tesszzük hűlni. Sárgabaracklekvárral összeragasztunk 2-2 darabot.
4. Az étcsokit vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk, étolajjal vékonyítunk rajta és ebben mártjuk ki az islereket. Rácsra tesszük őket, míg a csoki megköt. Darált dióval, vagy csokival spinelve díszítjük a tetejüket. Jól záródó dobozban sokáig elállnak, 1-2 nap után lesznek igazán finomak, mikor a linzertészta kissé megpuhul. 


Megjegyzések


  1. nagyon tetszik,szepek, gysztusosak a sutik, tovabbi sok sikert,es sok oromet,SZERETETTEL ENIKO

    VálaszTörlés
  2. Szia kedves Szofika.
    Most csinálom másodszor remélem ez is sikerül.ÜDV MARI mama.

    VálaszTörlés
  3. Elhiszem hogy sok helyen gagyi az is fair de a citromhéjjal a fahéj,Hát elég érdekes ízvilág..

    VálaszTörlés
  4. Szia Szofika.! Újra Mari mama,Nem soká itt a Karácsony és meg találtam a receptet.Majd írok, hogy sikerült.Üdv.2022.12.21.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése