Barackos-túrós pite

Ígérem, legközelebb már nem pitét hozok, noha teljesen rákattantam a pitékre és tényleg semmi mást nem sütök az elmúlt hetekben csak ezt. Ez viszont már közelít egy sajttortához is, a sült túrókrém igazán sajttortás. És most bármiféle gyümölccsel elkészíthetjük, aminek épp szezonja van, én most finom édes barackot használtam.


Hozzávalók:
25 cm-es pitéhez

A tésztához:
150 gr sima liszt
100 gr vaj
50 gr porcukor
csipet só
3-4 ek. hideg víz

A töltelékhez:
250 gr túró
2 egész tojás
50 gr porcukor
50 gr habtejszín
2 őszibarack, meghámozva, gerezdekre vágva

Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit késes aprítóba tesszük és összedolgozzuk ( természetesen kézzel is összegyúrhatjuk) és folpackba csomagolva bedobjuk egy rövid időre a fagyasztóba, hogy kicsit megkeményedjen és könnyebb legyen dolgozni vele.
2. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk a tésztát és a formába simítjuk, ne csak az aljára, az oldalára is jusson. Megszurkáljuk villával, sütőpapírt teszünk bele, babot / lencsét öntünk bele és 175 fokra előmelegített sötőben 15 percig vakon sütjük.
3. Előkészítjük a tölteléket: a barack kivételével minden aprítógépbe teszünk és simára dolgozzuk: azért jobb,mint villával áttörni a túrót vagy robotgéppel, mert az aprítógép teljesen simára dolgozza a túrót, így krémes lesz a töltelék állaga, nem pedig darabos, tényleg sajttortához hasonló.
( Ha nincs késes aprítónk, vásároljunk krémesebb fajta túrót, ne a rögöset!)
4. A pitéből kivesszük a nehezéket és a papírt, ráöntjük a túrós krémet és kirakjuk a tetejét a barack szeletekkel. Visszatoljuk a sütőbe és további kb. 20 percig sütjük. Amikor kezd pirulni a túrókrém teteje és nem remegős, akkor elzárhatjuk, elkészült a pite. Kihűlés után tegyük még hűtőbe pár órára vagy akár egy éjszakára. 


Megjegyzések